Haberler

Okul Gıdaları – Şartlar ve Gereklilikler

Okul Gıdaları – Şartlar ve Gereklilikler
Eğitim 21 Haziran 2019 - Cuma

Okul Gıdaları – Şartlar ve Gereklilikler

Tarım ve Orman Bakanlığı, 4 Ocak 2019’da “Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği”nin değiştirilmesine yönelik bir taslak yayınladı. Okul Gıdası konusu bu taslakta yer aldı ve okul gıdası logosu ilk kez bu taslakta görüldü.

Bu yönetmeliğin tanımlar bölümünde logo şöyle tanımlanıyor: Okul gıdası logosu: Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışı yapılacak olan gıdaların etiketi üzerinde yer alacak logodur.

Ne zaman yürürlüğe girecek?

Yönetmelik, okul gıdası logosuna ilişkin hükümlerin 16 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirtiyor. Buna göre, bu tarihten sonra, yani 2019-2020 okul dönemi itibariyle kantinlerde satılacak ambalajlı ürünlerde “Okul Gıdası Logosu” bulunması zorunlu.

Okul Gıdası Ürünleri Hangi Şartları Taşımalı?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2016 yılında yayınladığı bir genelge ile, kantinlerde satışı yasaklanan ürünleri ve ayrıca  izin verilenler için de gereken şartları belirlemişti. Buna göre eğitim kurumlarında satışı uygun olmayan gıdalar:

• Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler (soğuk çay, ice tea), kolalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecek, aromalı şurup, aromalı içecek tozu, aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri, sporcu suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi
• Kızartmalar
• Cipsler (patates, mısır, şekillendirilmiş vb.), gevrek çerezler
• Tüm çikolata türleri (ayrı satılan veya ürünlere eklenmiş, damla çikolata, sürülebilir çikolata ve çikolata kaplanmış olanlar dâhil), gofretler (sade, dolgulu, kaplamalı..)
• Tüm şeker ve şekerleme türleri (jöle şekerleme, sert şekerlemeler, yumuşak şeker, dolgulu-dolgusuz, kaplamalı, draje, tüm lolipoplar vb.)
• Guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler
• Kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donut, parfe, mozaik pasta, muffin, cupcake vb.)
• Hamurlu, şerbetli tatlılar (kuru baklava dahil)
• Tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler
• Krema, hindistan cevizi sütü ve kreması
• Çay ve kahve tarzı içecekler (liseler hariç)

Paketli ürünler için şartlar

• Ürünün toplam enerji içeriği ≤ 200 kkal’i aşmamalıdır.
• Ürünün yağdan gelen enerjisi toplam enerjisinin % 35’ini aşmamalıdır.
• Ürünün doymuş yağdan gelen enerjisi, toplam enerjinin % 10’unu aşmamalıdır.
• Doğal ve eklenmiş şekerden gelen enerji, toplam enerjisinin % 35’ini aşmamalıdır.
• Ürünün sodyum içeriği ≤ 200 mg’ı aşmamalıdır.
• Dondurma, sütlü buz, bitkisel yağlı sütlü buz, sütlü tatlılar da ürünün enerjisi ≤ 150 kkal ve doymuş yağ ≤ 3 g ’ı aşmamalıdır.
• Yenilebilir buzlu ürünler % 99’dan fazla meyve suyu içermeli, şeker eklenmemiş ve miktarı 125 mL’den az olmalıdır.
• Ezilmiş/ kırılmış buzlu içecekler %99’dan fazla meyve suyu içermeli, şeker eklenmemiş ve miktarı 200mL den az olmalıdır.
• Üretiminde şeker kullanılan, çeşnili ve/veya aroma verici içeren içme sütlerinde; eklenmiş şeker : ≤ 5g/100mL ve toplam şeker (doğal süt şekeri ve eklenmiş şeker): ≤ 9,5g/100mL olmalıdır.
• Üretiminde şeker kullanılan çeşnili ve/veya aroma verici içeren yoğurtlarda; toplam şeker miktarı ≤ 12,5g /100g olmalıdır.
• Meyve ve sebze suları; % 10 meyve ve sebze suyu olmalı, ilave şeker içermemeli, 250 mL.den büyük olmamalıdır.